Programmaplan

Programma 1. Samenleven

De Maatschappelijke agenda is onze kapstok, de basis van waaruit we werken.
Eind 2024 is de Maatschappelijke agenda herijkt en geactualiseerd. Dit is onder meer gebeurd op basis van een "MAG-avond". Bijna honderd inwoners, professionals, verenigingen, initiatiefnemers, ambtenaren, raadsleden en wethouders zijn met elkaar in gesprek zijn gegaan over de Maatschappelijke agenda. Samen hebben ze gekeken of de huidige ambities nog kloppen. En vooral ook: hoe we samen zorgen dat die ambities gerealiseerd kunnen worden.
Dit heeft geleid tot het bijstellen en aanscherpen van een aantal ambities en nieuwe activiteiten die zijn opgenomen in deze programmabegroting.
In 2025 presenteren we een monitor-instrument voor de ambities in de Maatschappelijke agenda. De monitor combineert landelijke indicatoren met lokale data om te kunnen analyseren in hoeverre de verschillende ambities worden gerealiseerd.

We zien een aantal ontwikkelingen waar we rekening mee moeten houden naast de uitwerking van de (herijkte) maatschappelijke agenda. Belangrijke accenten voor de komende jaren zijn normaliseren, bestaanszekerheid, kansengelijkheid en positieve gezondheid.
Daarnaast hebben we te maken met toenemende vergrijzing, stijgende zorgkosten, financiële tekorten en een toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Hierdoor wordt het invullen van openstaande vacatures steeds lastiger, en daarmee het uitvoeren van de maatschappelijke opgaven.

Raadsprogramma 2022-2026
De zorg in Teylingen moet voor iedereen toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit zijn. De gemeente gaat uit van de eigen kracht van mensen en wil, daar waar nodig, zoveel mogelijk hulp en ondersteuning bieden. Wij willen investeren in een gezonde levensstijl van onze inwoners. Ook zetten we in op preventie en vroegsignalering in de jeugdzorg.

Teylingen is een gemeente of beter gezegd een gemeenschap waar het prettig wonen is. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat we het op meerdere beleidsterreinen beter doen dan gemiddeld in Nederland (bron: waartsaatjegemeente.nl). Desondanks kunnen we niet achterover leunen. Wat opvalt is prognose dat het aantal WMO-gebruikers in Teylingen de komende jaren stijgt boven het landelijk gemiddeld. Ook hebben we bijvoorbeeld meer kinderen die een vorm van ambulante jeugdhulp ontvangen.
We moeten meer scherpte krijgen in de urgenties en daar onze ambitie en inzet aan verbinden. En verder willen we natuurlijk op peil houden wat nu al goed gaat. 

Alle wensen staan in het licht van een sober financieel meerjarenperspectief dat dwingt tot keuzes. Een aantal keuzes hebben we nog niet financieel verwerkt, zoals het Integraal Huisvestingsplan (IHP), de nieuwe bibliotheek en het accommodatiebeleid. 

Teylingen heeft de ambitie om te groeien. De ontwikkeling van Nieuw Boekhorst is daar een voorbeeld van. Een nieuwbouwwijk vraagt ook om het meegroeien van het voorzieningenniveau. 
In 2024 is, mede op verzoek van de raad, gewerkt aan nieuw accommodatiebeleid. Daarin wordt ook de link gelegd met het Toetsingskader Sport en het Toetsingskader Cultuur.

Ook de komende jaren werken we verder aan het versterken van onze uitvoeringsorganisaties zoals Provalu en Voor Ieder 1. Voor de ontwikkeling van Provalu is in 2024 een visie vastgesteld en wordt gewerkt aan de transformatie naar een sociaal werkbedrijf. 

Lasten, baten en saldo

-54.141

51,8%

-11.248

10,8%

Deze pagina is gebouwd op 11/21/2024 07:54:42 met de export van 11/21/2024 07:47:46