Programmaplan

Programma 2. Leefomgeving

Eind 2024 zal naar verwachting de Omgevingsvisie Teylingen “Een florerende toekomst voor Teylingen” worden vastgesteld. De omgevingsvisie is in participatie met een brede groep belanghebbenden opgesteld. 
 
De (concept) omgevingsvisie is de kapstok voor programma 2 (Leefomgeving) en programma 3 (Bedrijvigheid) voor de begroting. De beleidsdoelstellingen op het gebied van mobiliteit, wonen, gebiedsontwikkeling, openbare ruimte en duurzaamheid zijn in de paragrafen van programma 2 (Leefomgeving) uitgewerkt. 

Kernkwaliteiten en waarden  
De identiteit van Teylingen kenmerkt zich door een aantal kernkwaliteiten en waarden:  
- Landschappelijke (waterrijke) diversiteit;  
- Rustig wonen tussen grote steden;  
- Van (regionale) economische waarde;  
- Drie kernen met een eigen karakter;  
- Hoge recreatieve/toeristische potentie;  
- Sociaal betrokken 

Teylingen wil de eigen identiteit, bijzondere waarden, kwaliteiten en variatie in zowel kernen als landschap behouden en waar mogelijk versterken. We zoeken hierin steeds de balans met het versterken van onze bijzondere kwaliteiten maar ook met ontwikkelen en innoveren van onze gemeente. Voor onze volgende generaties willen we een duurzame gemeente zijn die ook gekenmerkt kan worden als een Sustainable development goals  ‘SDG’ gemeente. 

1. Goed leven met verbinding tussen mensen;  
2. Leefbaar en toekomstbestendig hart in de Duin- en Bollenstreek;  
3. Werken aan een vitale en duurzame economie 

Met deze ambities sluiten we aan bij de Triple P gedachte (People, Planet, Profit/Prosperity) die ervan uitgaat dat mensen, planeet en welvaart op een harmonieuze manier samengebracht moeten en kunnen worden, omdat alleen dan een duurzame toekomst gerealiseerd kan worden. 

Integraal werken  
Bij ruimtelijke procedures zijn vaak meerdere disciplines betrokken. Een bouwproject heeft bijvoorbeeld gevolgen voor bereikbaarheid en parkeren. Om te zorgen voor een integrale afweging werken we met intaketafels. Hier bespreken we plannen, zodat de initiatiefnemer een integraal advies krijgt. Alle beleidsterreinen, planvorming en vergunningen leveren hieraan een bijdrage. 

Regionale samenwerking  
Binnen Holland Rijnland en de Duin- en Bollenstreek werken we samen met onze buurgemeenten aan het bereiken van onze doelstellingen voor de leefomgeving. Dat doen we bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit, warmte, economie en groenbeleid. Naast de activiteiten zoals benoemd in de paragrafen leveren we een bijdrage door actief deel te nemen aan gezamenlijke overleggen en bijeenkomsten (ambtelijk en bestuurlijk) of aan projecten getrokken door buurgemeenten.  

Uitvoering wettelijke taken  
Binnen het fysieke domein hebben we als gemeente wettelijke taken die we uit moeten voeren. Vergunningverlening en het beheer van de Buitenruimte zijn daar voorbeelden van. Er wordt jaarlijks een inschatting gemaakt van het aantal verwachte vergunningaanvragen. Dit aantal kan in de praktijk echter sterk  fluctueren en is bijvoorbeeld afhankelijk van ontwikkelingen rond  woningbouw- en infrastructurele projecten. Maar bijvoorbeeld ook het digitaal ter beschikking stellen van data of het tijdig reageren op verzoeken die in het kader van de Wet open overheid gedaan worden.    

Lasten, baten en saldo

-27.959

26,8%

-14.085

13,5%

Deze pagina is gebouwd op 11/21/2024 07:54:42 met de export van 11/21/2024 07:47:46